ELS JOCS DELS NOSTRES AVANTPASSATS

Per a entendre els diferents jocs amb els quals els nostres iaios i avantpassats es divertien i practicaven esports hem d'anar més enllà e indagar la procedencia d’aquests.
En el meu cas, els meus iaios van néixer i es van criar en Castellar-Oliveral, es tracta d’una pedania de la ciutat de València que pertany al districte dels poblats del sud. Com que la economia tradicional ha sigut sempre l’agricultura els meus besavis dedicaren la seva vida a les terres i per tant la meua iaia es va criar en aquell ambient.
Després de parlar amb ella durant una bona estona sobre els jocs que practicaven quan eren menuts, un dels més practicats va ser la pilota. Doncs, tant xiquets com xiquetes jugaven tots junts al carrer a diferents variants de la pilota valenciana i entre les seves normes per cada viatge que guanyaven es posava una ratlla amb clariò a la paret del carrer on estaven jugant en aquell moment fins arribar a 10 ratlles. A més a més, les pilotes que utilitzaven per tal de jugar estaven fetes d’un material de goma per no fer-se tant de mal a la mà a pesar de que també utilitzaven uns guants per a protegir la palma de la mà. Per altre costat, el meu besavi era un aficionat de la pilota valenciana i tots els diumenges després de eixir de misa anava amb tots els amics a jugar o bé a la pilota o bé al frontó, aquesta pràctica la realitzen sempre en el pati de darrere de les seves cases ja que en totes les cases hi havia una paret dedicada aquest tipus d’entreteniments.
En aquest cas, entre els meus besavis i els meus avis no hi ha moltes diferències en quant al joc de pilota ja que ambdós no sols el coneixen sinó que també ho han practicat d’una forma o d’una altra.
En canvi, quan pregunte als meus pares sobre els jocs practicas quan eren menuts i sobretot per la pilota, cap dels dos han practicat la pilota valenciana quan eren menuts. Pensé que una de les raons principals que marca aquest canvi d’entreteniment potser siga la situació en la qual es trobava el país durant la seva infantesa ja que va ser un moment de molts canvis per a la societat i no estaven preparats per a tot allò.
A més a més, com que el joc de pilota podia crear diversos conflictes al carrer, va aparèixer el nou protagonista esportiu que va ser el futbol i es vivia en una dictadura era molt difícil que aquest joc progressara i formarà part de la vida dels nostres pares.
Per últim, pense que a pesar de que des de fa deu anys la pilota ha tornat a tindre més força si aquesta no s’adapta a la nova societat més moderna acabarà desapareixent ja que el que aquesta demana es una adaptació del joc per tal d’entretenir-se més.

Comentarios

  1. Buenas noches María,

    Me fascina leer que hay antiguos "pilotaris" en las familias valencianas. Nosotros como futuros docentes deberíamos de fomentar la pilota valenciana en las escuelas y en casa verdad? Una pena que por x factores se haya ido perdiendo... Me ha gustado saber la historia de tus abuel@s!

    Un 9.5!

    ResponderEliminar
  2. En esta entrada, María analiza y reflexiona sobre los juegos a los que jugaban sus antepasados y comenta su relación con los juegos que juegan ahora sus padres mediante una explicación sobre sus similitudes y diferencias. Me alegra mucho saber que aún hay gente que tiene en su familia a personas que han jugado en su pasado a la pelota valenciana. En cuanto a la opinión, pienso que tiene razón y que se le debe de dar más importancia al deporte popular de Valencia.
    La nota que se merece es de un 9,5

    ResponderEliminar
  3. Amb aquesta primera entrada, Maria ens narra l'evolució que ha tingut la pilota al llarg de les generacions. M'ha agradat molt la cronologia que ha seguit i l'informació present. A més a més, he pogut analitzar les diferències existents al seu poble i al meu i extraure conclusions. Considere que ha fer un molt bon treball.
    No obstant això, per tractar de millorar, únicament estructuraria l'escrit en diversos parràgrafs perquè done més facilitat a l'hora de llegir-lo i afegiria alguna imatge significativa.
    Enhorabona! La meua nota és un 9.

    ResponderEliminar
  4. Hola María, m'ha encantat coneixer la història dels teus besavis. Ara toca donar a coneixer aques joc entre els més menuts i entre els no tant. Pots començar en els teus pares ;) La nota que et fique és un 10.

    ResponderEliminar
  5. Maria m'agradat conèixer la història dels teus avantpassats ja que és curiós veure com avancem en el temps i com conforme passen generacions tot canvia. El text està ben estructurat, i transmets la informació d'una manera clara, encara que hi han algunes faltes ortogràfiques. Així i tot, tant sols haguera afegit de més, un recurs visual.
    La meua nota és un 8,5!

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares