L'ESGRIMA A L'ESCOLA

L’esgrima és un esport de combat en el qual s’enfronten dos contrincants ben protegits on l’objectiu principal és intentar tocar-se amb un arma blanca a partir de tres modalitats que són el sabre, la espasa i el floret. Doncs la esgrima moderna es tracta d’un esport de entreteniment però també de competició on es segueixen una serie de regles i tècniques específiques que es desenvolupen en el seu origen per a fer util l'ús de l’espasa en el combat.
Doncs bé, aquest esport el coneixia però no per haver-ho practicat en educació física a l’escola sino perque algunes companyes de classe el practicaven fora de l'àmbit escolar i sempre ens feien demostracions durant els patis. En qualsevol cas, és molt probable que la incluiria en la meua programació de Educació física ja que no sols em pareix una forma de practicar esport diferent sinó que també ensenya una serie de valors molt interessants relacionats amb l’assignatura.
Quant a la seva aparició segons el Decret 108/2014 no apareix com a tal en cap bloc, però el tipus de exercici, la finalitat i sobretot els beneficis apareixen en el bloc 1 de coneixement corporal i autonomia en els cursos de cinqué i sisé.
Per altre costat, els materials amb els quals es pot treballar l’esgrima a l’escola poden ser un tub llarg de pvc, cinta americana, tisores, un tros de botella i goma bromera; Els passos a seguir per tal de dur a terme la espasa són:
En primer lloc, posem la goma bromera en un dels extrems del tub PVC i el fixem amb la cinta americana; A continuació, es talla el tros de botella o si ja està fet es col·loca i fixa en el mateix extrem de la goma bromera amb la cinta americana. Finalment, amb un tros de goma eva es realitza mànec de l’espasa.
Per últim, les següents variants a la pràctica vivenciada avui van a estar dirigides cap al curs de cinquè de primaria i per tant tercer cicle, així mateix, per al joc d’animació el realitza un tipus d’exercici relacionat amb la pràctica del treball de llançament i velocitat de desplaçament en el qual els alumnes es divideixen en dos equips i mitjançant els desplaçaments d’esgrima han de intentar llançar i aconseguir punts a través dels companys de l’altre equip. Per altre costat, per a joc de part principal es tracta d’un joc on es treballa la tècnica de fons i consisteix a realitzar una carrera de monedes en la qual l’alumne ha de fer fons i al mateix temps que ho fa ha d'espentar la moneda que té en el taló cap avant. On haja arribat la moneda es torna a col·locar en guàrdia i repeteix la dinàmica fins a arribar al final del corredor o àrea marcada; Finalment, per al joc de tornada a la calma reunirem a tots els alumnes en forma de cercle i realitzarem una sèrie d’exercicis per tal de relaxar les articulacions i els músculs utilitzats al llarg de la sessió.

Comentarios

  1. Buenas noches María,

    Por una parte me ha parecido interesante la fabricación de los materiales necesarios para crear una especie de "espada" para su posterior aplicación en la etapa primaria. También me ha gustado el juego de la parte principal cuando hablas de la carrera de monedas. Muy práctico!

    Por otra parte, creo que hubiera estado bien incluir en la entrada algún vídeo o imágenes sobre la esgrima, de esta manera la entrada sería más visual. Hay algunas faltas de ortografía...

    Un 8.5! We can!

    ResponderEliminar
  2. En esta entrada, maría explica qué es la esgrima, cuál es su objetivo, el material necesario y las modalidades que tiene de una forma general. Tras esto, ha utilizado un vocabulario muy adecuado y claro sobre cómo se puede crear una espada y la verdad es, que gracias a ese comentario, he aprendido algo nuevo que me puede ser útil en mi futuro como docente. Sin embargo, creo que esta entrada podría ser mucho más completa y eficaz si hubieras añadido algún vídeo o imagen sobre los diferentes materiales o realización del juego.

    ResponderEliminar
  3. Amb aquesta entrada de Maria he pogut conèixer més profundament l'esport de l'esgrima i adonar-me dels avantatges que presenta a l'aula de Primària. La seua redacció és correcta i adeqüada i la informació molt rellevant. No obstant això, la distribució de la informació es podria presentar en diversos paràgrafs perquè siga més visual i recolçar-la amb imatges significatives que ens ajuden a entendre millor d'allò del que es parla. Molt d'ànim! La meua nota és de 7,5.

    ResponderEliminar
  4. Hola María, el esport elegit es prou desconegut entre els centres escolars. La teua entrada l'a relacionat per poder donar-se a coneixer entre els més petits. Els materials comentats són molt interesants per poder utilitzar-los en futures intervencions. La teua nota és un 10.

    ResponderEliminar
  5. L'esgrima és un esport que no es treballa als centres educatius almenys en els que he estat o treballat, així que pràctiques com aquesta a la universitat ens permeten conèixer l'esport i poder treballar-lo. Has realitzat una bona tasca, l'explicació és clara i consisa, encara que hi han algunes faltes ortogràfiques que caldria revisar per millorar l'eacrit, i també hagueres pogut afegir alguna imatge o video. La meua nota és un 9!

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares