Currículum en Educació Física

El currículum s'entén com la regulació dels elements que determinen els processos d’ensenyament-aprenentatge per a cadascuna de les ensenyances. Els elements que formen part del currículum són els següents:
En primer lloc, els objectius de cada ensenyament i etapa educativa; En segon lloc, les competències per aplicar de forma integra els continguts propis de cada etapa educativa; Per altra banda, els continguts, és a dir, el conjunt de coneixements, habilitats i actituds que formen part de l'èxit dels objectius; Quant a la metodologia didàctica és aquella que comprèn tant la descripció de les pràctiques docents com l'organització del treball per part dels docents; Per altre costat, els estàndards i resultats dels aprenentatges avaluables; Per últim, els criteris d’avaluació que són el grau d’adquisició de les competències i l'èxit dels objectius de cada ensenyament i etapa educativa.
Doncs bé, el currículum de Educació física compta amb cinc blocs diferenciats els quals recullen des de continguts, criteris d’avaluació, competències i estàndards d’aprenentatge. 
El primer bloc tracta de del coneixement corporal i l’autonomia on es desenvolupen continguts com el coneixement de nocions parcials, 
la realització de desplaçaments, discriminacions sensorials, identificació de sensacions, etc.
El segon bloc tracta de habilitats motrius, coordinació i equilibri on apareixen continguts com la participació en activitats que impliquen la execució de les habilitats motrius de locomoció, jocs d'orientació i circuits, perseverancia davant l’esforç i la força de voluntat. 
El tercer bloc tracta de l'expressió motriu i la comunicació amb continguts com finalitats de l’expressió corporal artistica i educativa, pràctica d’activitats expressives que fomenten la creativitat i la confiança en uno mateix, seleccionar la informació de forma guiada de fonts variades proporcionades per un adult, anàlisi d'informació verbal i no verbal d'exposicions, descripcions i instruccions, etc.
El quart bloc tracta de l’activitat física i salut amb continguts com interes i satisfacció per l’atenció del cos per a la millora de l’autoestima, hàbits saludables de higiene corporal, postural i alimentaris, jocs, exercicis i activitats per a la millora de resistència cardiorespiratòria, la flexibilitat i la força muscular, etc.
El cinquè bloc tracta de jocs i activitats esportives on apareixen continguts com el reconeixement i classificació de jocs segons els criteris de modificació de les variables, la incorporació de material complementari, la innovació pedagògica, aplicació adequada de la tècnica i la tàctica en activitats esportives, desenvolupament de projectes d’equip transformant idees en accions.
En general el document pont d’educació física està molt complet gràcies no sols als continguts sinó també als criteris d’avaluació, als indicadors d'èxit i les competències.
Com a conclusió, considere que és un currículum bastant complet perquè tot el que es tracta dins d’ell forma part d’un conjunt que té sentit a l’hora de poder realitzar una bona avaluació de cada etapa educativa relacionada amb l’educació física.

Comentarios

  1. Buenas noches María,

    La última! Muy buena explicación de los bloques del currículo. Muy interesante saber como se organiza. En mi opinión, el bloque 5 es el más importante no crees?

    Las faltas de ortografía... Cuidado!

    Un 9!

    ResponderEliminar
  2. En esta entrada, maría explica con mayor profundidad el currículum de Educación Física, así como los elementos que lo componen y sus bloques los cuales los ha explicado con un vocabulario muy claro y sencillo que facilita su comprensión. Yo también pienso que el currículum es bastante completo. Sin embargo, revisa se nuevo tu comprensión del texto y corrige algunas faltas de ortografía. La nota que te mereces es de un 8,5

    ResponderEliminar
  3. Amb aquesta última entrada de Maria he pogut adentrar-me en els diferents blocs que constitueixen el currículum d'Educació Física. Considere que la seua explicació és correcta i completa però presenta alguna falta a corregir. La conclusió del final és molt interessant i crítica. No obstant això, afegiria una divisió de la informació en paràgrafs per a facilitar la lectura, l'enllaç al currículum i alguna imatge d'interès. Molt d'ànim i enhorabona pel teu treball. La meua nota és un 7,8.

    ResponderEliminar
  4. Hola María, aquesta entrada m'ha servit per a refrescar eixos continguts que tan importants per a nosaltres com a futures docens. També he comprovat que coneixes el document pont per poder dur endavant nous projectes. La teua nota és un 10.

    ResponderEliminar
  5. Buenas Maria! Ja l'ultima entrada..
    Has plasmat una concreció clara d'allò que ens conta el curriculum de la nosta especialitat, a més d'afegir una conclusió crítica de les diverses característiques tractades. Està ben escrit! Enhorabona :)
    La meua nota és un 9,5!

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares